17-06-07

17/06/2007

zo, ik ben er weer eens. Drie familiefeesten op rij zorgden ervoor dat ik drie weekends niet naar Grootmeers kon. Ik heb het gelukkig overleefd, maar vraag me niet hoe. Een familiefeest; dat is met veel te veel in een overvolle zaal zitten. Dat is proberen te luisteren naar absoluut oninteressante gesprekken. Dat is één kakafonie van geluiden. Na verloop van tijd hoor ik alleen nog een soort gezoem.

Maar goed; vandaag dus Grootmeers. Het terrein is onherkenbaar veranderd. Niet alleen omdat alles veel gegroeid is, maar ook en vooral omdat er enorm veel gemaaid is. Het midden van het terrein was een heel ruig stuk. Met veel begroeiing van wilgen en andere struiken. Maar de bedoeling was en is nog altijd er een meers van te maken, met de bijhorende fauna en flora. En nu is er dus grondig gemaaid. Op het eerste zicht zijn we een hele stap dichter bij ons doel. Grootmeers is veel opener geworden. Het ziet er al meer uit als een "meers"

P1010541

 

 met hier en daar een bosje. Wel zal het nu zaak zijn om de graasdruk voldoende te verhogen. Want veel wilgen zijn alleen maar hun takken kwijt. Het onderste deel van de stam en de wortels zijn intact. Dus die zullen opnieuw takken en bladeren vormen in het volgende voorjaar. De bedoeling is dan dat  er zoveel grazers op het terrein zitten dat die dat allemaal opeten.P1010546

Vandaag toch ook nog een paar buizerds gezien, een aantal rietgorzen, een paar grasmussen en een drietal blauwborsten. Ik heb ook geprobeerd om een aantal planten te determineren. Ik kom aan grote kattestaart, hopklaver, beklierde duizendknoop, jacobkruiskruid, citroengele honingklaver of goudgele honingklaver, (ik weet het niet precies), klein streepzaad, moerasandoorn, blauw glidkruid, kruldistel, speerdistel, moeras-vergeet-mij-nietje.

Dan nog een aantal vlinders, voornamelijk klein koolwitje en atalanta. Ook nog een aantal libellen. Ik heb geprobeerd er foto's van te nemen maar die zijn niet geslaagd. In ieder geval zat er keizerlibelle bij en platbuik.

P1010552

 

 

 

groeten,

Eddy

 

 

16:49 Gepost door Eddy in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Gelukkig zijn er nog mensen zoals u Mooie zichten, ook die koekoeksbloem is prachtig, denk nog nooit in het echt gezien.
Proficiat met jullie prachtig werk voor het natuurbehoud, hoed af hoor.

Gepost door: roy | 18-06-07

De commentaren zijn gesloten.