17-05-07

17/05/2007

Hallo,

vandaag een dagje vrij. En wat doet een rechtgeaarde natuurliefhebber dan? Precies, hij zorgt dat hij op zijn terrein zit. Het eerste wat opviel, was het gezang van grasmus.  het tweede dat opviel was de opmars van de distels. Ik vond gewone melkdistel, gekroesde melkdistel en speerdistel. Ik wil hierbij een lans breken voor de distel. Hij is niet de hatelijke plant waarvoor velen hem houden. Wel integendeel, een distel is ecologisch zeer waardevol. Hij is de waardplant voor distelvlinder. Hij is ook een voorname voedselbron voor de putter; ook wel distelvink genaamd. Ook een blauwborst maakt graag zijn nest in distelstruwelen. Ik vond ook nog beekpunge, slipbladige ooievaarsbek, bijvoet, bitterzoet, wolfspoot en echte koekoeksbloem.

Er zat overal ook schuim van de schuimcicade. Dit beestje produceert enorm veel schuim om zichzelf te beschermen tegen uitdroging en tegen zijn vijanden. Omdat het voorkomen van schuimcicade ongeveer samenvalt met de terugkeer van de koekoek in het voorjaar, dachten de mensen vroeger dat het schuim koekoeksspuug was.

P1010439(1)

 

Een groene specht vloog op uit de aangeplante zone aan de noordrand van het terrein. Daar zat ook een heggemus met aas in de bek; dus zeker een broedgeval. Over de rest van het terrein verspreid, had ik ook nog een drietal blauwborsten. En verder nog een rietgors.

P1010437(1)

 

een van de koeien met kalf

Tot de volgende keer

Eddy

 

22:03 Gepost door Eddy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.